Bageopskrifter

 • Mysli boller

  3,33 dl mørk øl
  1,5 dl. Surdej,
  2 dl vand
  5 g. gær,
  25 g. mørk Søndergaard malt mel,
  1,5 spsk flagesalt,
  1,5 spsk. Honning,
  100 g havregryn,
  50 g. tørret frugt,
  50 g. rosiner,
  35 g. nødder,
  35 g. hørfrø,
  75 g. øland fuldkorn,
  100 g. øland let sigtet,
  450 g. øland fint sigtet.

  Bland øl, vand, honning, gær. Tilsæt salt, malt mel, tørret frugt, rosiner, nødder, havregryn og hørfrø. Bland godt. Tilsæt nu melet og ælt længe gerne en halv time.

  Når dejen er godt æltet puttes den i en olie smurt skål, og sættes i køleskab i 12 timer. Tag dejen ud i stue temp. Og lad den stå i et par timer, inden du hælder den ud på et mel drysset bord. Tænd ovnen på 260 gr. Lad bagestenen varme sammen med ovnen.

  Skær dejen ud i ca. 16 stk. form boller med let hånd, og sæt dem på et stykke bagepapir. Lad dem hæve i ½ – 1 time. Træk bagepapir med boller over på den varme bagesten, bag bollerne i 18 min.

 • Let brød

  brød med og uden mørk maltmel

  2 stk.

  9 dl vand
  2 dl surdej eller yoghurt
  2 spsk. rørsukker
  10 g gær
  1 spsk. salt
  1250 g letsigtet vårhvede (kan varieres med ølands)

  Gæren ud blødes i vand og surdej, sukker og salt røres i. Mel tilsættes, og dejen æltes godt minimum 15 minutter, gerne på røremaskine da dejen er ret blød. Dejen fyldes i to brødforme på 2 liter. Stilles til hævning ved stuetemperatur i 5 timer eller køligt i 12 timer. hvis du stiller brødene i køleskab, skal du tage den ud ca. to timer før du vil bage dem.

  Bages med varmluft i 40 minutter ved 175 grader. Ved 12 timers hævning får du mere ud af surdejen.

  Brødene kan varierers ved at tilsætte solsikkekerner, valsede kerner eller malt mel. Hvis der tilsættes valsede kerner eller malt mel reduceres melet med 50 g for hver 100 g, man tilsætter.

 • Små flutes

  10 stk.

  3 spsk. surdej eller yoghurt
  15 g gær
  0,5 l vand
  15 g salt
  775 g fint sigtet vårhvede
  Man kan nemt skifte mindst halvdelen af melet ud med letsigtet mel. Flutene bliver i så fald knap så lette, men stadig fine.

  Opløs gær i vand og surdej, tilføj salt og mel og ælt det i en halv time. Det er en ret blød dej, så det er lettest på en maskine. Dejen puttes i en oliesmurt skål, dækkes til, og sættes til hævning et køligt sted (ca. 10 grader) i 8-12 timer. Tages ind i stuetemperatur i 1–2 timer, inden bollerne formes. Dejen hældes ud på et meldrysset bord, skæres ud med en dejskraber. Bollerne formes ved at folde dejen ind under sig selv, således at dejen strammes op. Efterhæver i 1–2 timer. Giv bollerne et snit med en skarp kniv.

  Bages på bagesten i forvarm ovn ved 250 grader, når de sættes ind. Derefter skrues ned til 200 grader. Almindelig ovn. Bages i 20 minutter. Alternativt til bagesten kan flutene sættes ind på en varm bageplade, som er varmet op i ovnen. Pladen tages ud og bagepapir med boller trækkes over på den varme plade, som sættes hurtigt tilbage i ovnen.

 • Bryggerens påskeboller

  ca. 24 stk.

  100 g hele hvedekerner koges i 0,5 l vand i en time. Eller bedre sættes i blød dagen før i samme mængde vand. Kerner med vand hældes i en skål, og her tilsættes
  ½ pk. gær
  1 stk. ”Ugelris påskebryg”
  4 dl vand
  100 g Soendergaard lys malt mel
  1 spsk. honning
  100 g hørfrø
  100 g solsikkekerner
  2 spsk. flagesalt.
  Når det er blandet, tilsættes
  150 g fuldkorn Ølands hvede
  600 g let sigtet Ølands hvede
  500 g. fint sigtet vårhvede.

  Der æltes nu i en halv time, gerne på maskine, da dejen er ret lind. Derefter hældes dejen i en oliesmurt skål og skal nu hæve i omkring 5 timer. Når dejen er færdighævet, hældes den forsigtigt ud på et mel drysset bord. Der drysses så lidt mel oven på dejen, så klistrer den ikke så meget, når man skærer i den. Del nu dejen forsigtigt i passende størrelser, saml bollerne lidt ved at folde dem ind under sig selv, og sæt dem på et stykke bagepapir.

  Efter omkring en halv time bages bollerne i 14 minutter ved 250 grader varmluft på bagesten. Stenen skal være helt varm. Når den er det, tager du den ud af ovnen, og trækker bagepapiret med bollerne over på den, og sætter den ind igen.

 • Mortens Ølandsboller

  0,6 l vand
  1,0 dl surdej eller yoghurt
  15 g gær
  1 spsk. salt
  2 spsk. rørsukker
  800 g letsigtet ølandshvede

  Opløs gæren i vand og surdej. Bland sukker og salt i. Tilsæt mel og ælt dejen læææænge, gerne på maskine, da dejen er ret blød. Synes du, at den er alt for blød, kan du tilsætte lidt mere mel, men pas på, bliver den for sej, får du nemt tunge boller. put dejen over i en skål smurt med olie, og læg låg på.
  Lad dejen hæve i fem timer, eller køligt natten over. stiller du den køligt, skal den tages frem i stuetemperatur et par timer før du vil forme bollerne.
  Hæld dejen ud på et mel drysset bord, den flyder lidt ud, og er klistret, drys evt. lidt mel på dejen, så er det nemmere at skære stykker ud. Nu gælder det om at skære passende stykker ud, og forme dem, med mindst mulig bearbejdning af dejen, så mest mulig luft forbliver inde i dejen. Bollerne efterhæver i ½ time på bagepapir. Bages på bagesten ved 260 grader , de første 5 min. derefter almindelig ovn ved 225 i 10 – 15 minutter. Det er vigtigt, at bagestenen er varm når bollerne sættes ind på den. det er det der får bollerne til at hæve op.

 • Ølandshvedebrød

  5 dl vand
  5 g gær
  15 g salt
  1 spsk. honning
  175 g fuldkorns ølands hvede
  3 spsk. surdej eller yoghurt
  500 g fint sigtet ølands hvede

  Udblød gæren i vand og surdej, rør det sammen med salt og fuldkorns mel.
  Tilsæt hvedemel og ælt det sammen, indtil det trækker tråde, gerne på røremaskine, da det tager noget tid 15–30 minutter.

  Put dejen i en oliesmurt skål med låg. Lad den stå en time på køkkenbordet. Stil den derefter i køleskabet i mindst 12 timer. Tag dejen ud, og lad den stå på køkkenbordet i 1–2 timer.

  Tænd ovnen på 260 grader. Sæt bagestenen ind, så den bliver godt varm. Hæld forsigtigt dejen ud på et mel drysset bord. Del evt. i to stykker, ellers bliver det et stort brød. Spænd dejen op ved at skubbe den ind under sig selv. Lad brødene efterhæve lidt eller sæt dem ind på bagestenene med det samme. Efter 5 minutter skrues ned på 220 grader og bag yderligere i 15 minutter.

  Du kan også vælge at erstatte Ølands fuldkorn og fint sigtet med udelukkende let sigtet Ølands hvede. det er også et fantastisk brød.

 • Squash chokoladekage

  250 g smør
  350 g sukker
  2 tsk. vaniljesukker
  1 tsk. natron
  1/2 tsk. bagepulver
  2 store æg
  1 dl yoghurt
  300 g letsigtet vårhvede
  50 g Valrhona kakao
  350 g revet squash
  100 g hakket Manjari chokolade
  50 g hakket Jivara chokolade og 50 g Manjari til at rive over kagen efter bagning.

  Put smør, sukker, vaniljesukker, natron og bagepulver i en skål og pisk det. Tilsæt yoghurt og æg. Pisk igen. I med mel, cacao, squash og chokolad og rør dejen sammen, men kun kort til dejen er ensartet.

  Hæld dejen i en smurt form på 20 x 30 cm. Bag ved 190 grader i varmluft i 25-30 minutter.
  Riv chokolade over kagen, mens den stadig er varm.

 • Rundstykker af Spelt 27 stk.

  Dag 1 fordej:
  5 dl vand
  25 g. gær
  500 g. let sigtet spelt

  Dag 2 dejen:
  fordejen
  5 1/2 dl. vand
  3 dl. surdej
  1,4 kg. fint sigtet spelt
  35 g. hav salt

  Blå birkes

  Dag 1: Opløs gæren i vandet. Tilsæt melet og ælt let. Stil dejen overdækket på køl i 6 – 12 timer.

  Dag 2: Tag fordejen, tilsæt vand, surdej og og salt, bland det godt og tilsæt melet og ælt til dejen er godt gennem æltet, blød og smidig.

  Lad dejen hvile i en halv time. der skal komme gang i den. Form rundstykkerne, og dyp dem i blå birkes. Lad Rundstykkerne hæve i 2 – 3 timer ( hold øje med dem, hvis de hæver forlænge, begynder de at falde sammen).

  Bag ved 200 gr. i 20 min.

 • Søndergaards lyse cookies

  ca. 24 stk

  125 blødt smør
  100 g. sukker
  100 g brun farin
  1 æg
  1 tsk. vanilje
  200 g letsigtet vårhvede
  ½ tsk. bagepulver
  ¼ salt
  75 g tranebær
  75 g grofthakkede nødder
  125 g hakket Cariebe chokolade 66 {7d0abdbae10efba99b3739286978e8ac2c1595f427366b1f78e9679c7c1a6d0b}

  Pisk smør og sukker cremet. Pisk derefter farin, æg og vaniljesukker i. Sigt melet sammen med bagepulver og rør det i. Rør nødder frugt og chokolade i. Del i to del, form to tykke pølser og sæt pølserne på køl i mindst en time.

  Skær pølserne i ca. 2 cm tykke skiver, læg skiverne på bagepapir med god plads mellem kagerne. Bag ved 180 grader i varmluft i 12-15 minutter. Lad dem stå på pladen i 5 minutter, inden de flyttes til bagerist

 • Rugbrød mørkt 2 store

  Dag 1:
  Iblødsætning af kerner:
  12 dl vand
  660 g. knækkede rug kerner
  300 g. solsikkekerner gerne ristede
  200 g. hørfrø

  Iblødsøtning af surdej:
  6 dl. surdej
  5 dl. vand
  20 g. gær
  900 g. rugmel

  Dag 2:
  200 g. rugmel
  60 g. havsalt
  60 g. mørk malt mel
  2 spsk. honning

  2 stk. 2 liters forme.

  Dag 1: bland kernerne i koldt vand i en skål. dæk den til og stil den til side i 24 timer på køkkenbordet.
  Ny skål. her i opløses gæren i en blanding af surdej og vand. Bland rug melet i. stil ved stue temperatur i 24 timer.

  Dag 2: Hæld de to blandinger sammen, tilsæt malt mel, salt og til sidst rug melet. rør det godt sammen. fordel dejen i de to smurte forme. stil dem på køkkenbordet i 2 -3 timer. de vil vokse ca. en halv gang.
  Bag dem ved 180 gr. i 2 timer alm. ovn. dæk dem til de første 1 1/2 time. men tag det af den sidste halve time. Tag dem ud af ovnen, lad dem stå lidt. vend dem derefter ud på en rist og køle af.

  Og så lige den nemme løsning:
  Dag 1:
  Bland alle væsker, både fra i blødsætning af kerner og surdejen, samt surdejen opløs gæren her i. tilsæt kerner og salt samt malt mel. når det er blandet godt tilsættes al melet. det hele røres godt sammen. fyldes her efter i de to smurte forme og stilles ved stue temperatur i mindst 12 helst 24 timer. bages som nævnt oven for.

  Tips: vil man gerne have et lettere brød kan man erstatte lidt af rug melet med hvedemel. Det kan så blive nødvendigt at lave en mindre portion for at det kan være i formene. Hvis man halvere mængden, får man nogle mindre brød, men stadig en fin størrelse.

 • Surdej

  Surdej giver nogle fantastisk aromatiske brød. den kan bruges til alle slags brød, alene eller sammen med gær. prøv dig frem. jeg bruger næsten altid ca. 5 g. gær til et stort sammen med surdejen. Dog er det tit jeg undlader gæren, når jeg bager rugbrød.

  Surdej er en sjov størrelse. Den opføre sig forskelligt alt efter hvor den står. det afhænger af temperaturen i rummet, bakteriefloraen i rummet, og selv følgelig af hvilken mel man bruger.

  5 dl.vand
  350 g. let sigtet hvedemel. Hvede typen vælger man selv
  100 g. fuldkorns hvedemel
  50 g. rugmel

  Det hele blandes godt. Lad det stå uden låg i et par timer. Rør en gang og derefter låg på. Lad den stå på køkkenbordet. Herefter rører du i den to gange i døgnet i otte dage. hvis du slet ikke kan vente kan du begynde at bruge af den efter fire dage.

  Når du har brugt af surdejen skal du fylde den op, med nogenlunde samme mængde som du har brugt. så har du til næste gang. ved du du skal bruge mere næste gang, kan du bare fylde mere på.
  Bruger du ikke af surdeje med tre til fire dages mellemrum, bliver du nød til at fylde på alligevel. bliver portionen for står må du hælde noget væk.
  Ved du at du ikke kommer til at bruge af surdejen i et stykke tid, kan du sætte den i køleskab. Der kan den uden pasning stå i ca. 14 dage. når du tager den ud, skal du lade den blive tempereret (rum temp.) , fylde lidt på, så er den klar igen efter 1 halv dag.

  Eksempel på påfyldning:
  2 dl. vand
  120 g. let sigtet hvede mel
  30 g. rugmel

  Man kan vælge at benytte en anden mel sammensætning. men hvis man bruger for meget fint hvedemel, skal man fylde på tiere, end hvis man bruger mere fuldkorns mel.